Modeontwerpster Moniek Miedema uit Wirdum: Van berooid naar beroemd

Frisian fashion van ByOni op designspektakel ‘Masters of LXRY’ in Amsterdam

AMSTERDAM (NL) – De inmiddels landelijk bekende Friese modeontwerpster Moniek Miedema opende vier jaar geleden haar eerste ByOni-winkel in de Sint Jacobsstraat 2-4 in Leeuwarden. In augustus opende ze haar zesde modezaak, in Haarlem. Aanstaande zaterdag, 9 december 2017, showt de creatieve in Wirdum woonachtige ondernemer voor het eerst haar collectie op de Masters of LXRY in de RAI in Amsterdam. De voor “krachtige vrouwen” gemaakte modelijn, die Moniek Miedema showt op dit Europese lifestyle-event, is een stap richting Düsseldorf, of zelfs Parijs.

Moniek Miedema, een altijd stralende, hardwerkende Friese modeontwerpster die onder de naam ByOni betaalbare haute couture produceert. Augustus 2017 opende ze haar zesde zaak, in Haarlem. Fotografie: ByOni, Anne van der Woude.

Deelbaar 10-daags toparrangement met opties voor maatwerk

Het beste Leeuwarden CH 2018 arrangement: Rondje Friesland op de fiets!

Dit 10-daagse full service half pension fietsarrangement is gemaakt voor toerfietsers die van comfort, grote afwisseling, cultuur en natuur houden. Fietsers die zich graag laten verrassen in Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Groningen! Jawel, dit is een Friesland vakantiearrangement met een grenzeloze uitstraling.

Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Kofferlabel van Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland. Info: www.provinciefriesland.frl en www.frieslandtravel.com.

Albert Gerritsma heeft nu vertegenwoordiging Grand Banks in handen

Nieuwe watersportonderneming in Leeuwarden: Mari-Team

LEEUWARDEN (NL) – Mari-Team BV heet de nieuwe watersportonderneming van jachtbouwer Albert W. Gerritsma aan de Ceresweg in Leeuwarden. Die gaat zich met drie nieuwe medewerkers toeleggen op alle vormen van technische watersportservice en stalling en daarnaast op bemiddeling in gebruikte motorjachten, met name die nu binnenkomen na verkoop van een nieuw jacht van het Amerikaanse merk Grand Banks aan een inwoner van de Benelux.


Albert Gerritsma, bouwer en verkoper van zeer luxe motorjachten te Leeuwarden.

Grootste tentoonstelling ter wereld in Fries Museum: 14 oktober 2017 – 2 april 2018

Was wereldberoemde danseres Mata Hari uit Leeuwarden ook spion voor de Duitsers?

LEEUWARDEN (NL) – Op vrijdag 6 oktober 2017 om 19.30 uur wordt in het Fries Museum in Leeuwarden de documentaire ‘De vele gezichten van Mata Hari’ van het tv-programma Andere Tijden getoond. De uitzending zal een dag later op televisie verschijnen op NPO2 om 21.20 uur. De documentaire sluit perfect aan bij de tentoonstelling die het Fries Museum van 14 oktober 2017 tot en met 2 april 2018 organiseert. Honderd jaar nadat Mata Hari stierf voor een Frans vuurpeloton ontmoeten bezoekers in het Fries Museum het meisje achter de mythe. Met 150 veelal nooit eerder vertoonde voorwerpen, waaronder persoonlijke bezittingen, foto’s, brieven en militaire dossiers, is de tentoonstelling de grootste over Mata Hari ooit.

In de aflevering van het geschiedenisprogramma van de NTR en VPRO met reportages over (bijna) vergeten gebeurtenissen uit de recente geschiedenis, wordt het turbulente leven van Mata Hari uitgebreid onder de loep genomen. Was de Friezin naast exotisch danseres en maîtresse ook een spion voor de Duitsers? De redacteuren van Andere Tijden gaan op zoek naar een antwoord.

Na magazine Leeuwarden-Friesland 2018 nu ook mega toeristenkaart van Friesland Holland

Friesland Attractions & Routes verschijnt volgende week met héél veel nieuwe uittips

LEEUWARDEN (NL) – Je vindt ze in de vernieuwde NewsPaperMap ‘Friesland Attractions & Routes 2017-2018’ van het bureau voor toerisme Friesland Holland: zeer gedetailleerde kaarten van Friesland en het centrum van Leeuwarden (de culturele hoofdstad van Europa in 2018), bijna 300 bezienswaardigheden, topterrassen, dé leukste attracties voor kinderen (Fun for Kids), de tuinen van Friesland, surfparadijs Friesland, canal cruises in Leeuwarden en alle Elfsteden- en Friese Woudenroutes met fietsknooppunten.

De voorpagina van de NewsPaperMap® ‘Friesland Attractions & Routes’ 2017-2018.
Bekijk de hele toeristenkaart hier: www.hollandattractions.nl

De megakaart van 95 cm breed en 60 cm hoog wordt gevouwen tot ruim A4 en wordt vanaf volgende week vrijdag verspreid. De zeer informatieve kaart wordt in combinatie met het nieuwe, nu in de maak zijnde internationale magazine ‘Holland Group Travel’ aan reisorganisatoren en busondernemers verstrekt. Friesland Holland staat in juli weer op een grote bussenbeurs in Köln.

Miss Tulip 2017 Iris Kloosterman promoot tulpenvelden en culturele hoofdstad Leeuwarden

LEEUWARDEN (NL) – De 29-jarige Iris Kloosterman uit Leeuwarden mag zich een jaar lang Miss Tulip 2017 noemen. Het bureau voor toerisme Friesland Holland vindt de sportieve en vrolijke schoenenverkoopster het meest geschikt om in te zetten voor de internationale promotie van tulpenroutes in Friesland en de Noordoostpolder. Bovendien kan zij als ervaringsdeskundige de wereld ook attenderen op het feit dat haar woonplaats in 2018 culturele hoofdstad van Europa is. “Leeuwarden is een prachtige en gezellige stad met veel monumenten en een boeiende historie.”

De in Buitenpost geboren en opgegroeide Iris heeft een opleiding tot onderwijzeres genoten aan de Pedagogische Academie, maar werkt al tien jaar als schoenmodespecialist in de zaak van Kamsma in de Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden, de op één na leukste winkelstraat van Nederland. “Ik ga elke dag zingend naar mijn werk, zo leuk vind ik het.”
Voor fotosessies in de tulpenvelden draagt ze kleding van de gestaag expanderende Friese modeketen Sake Store en topmerkschoenen van haar werkgever. Haar favoriete sportieve bezigheden zijn, heel toepasselijk, powerwalken (snel wandelen met een snelheid van 6 tot 9 km per uur) en fietsen. In haar appartement staan altijd bloemen: tulpen of rozen.

Excursie over stinzenflora bij Martenastate in Koarnjum

Fleurige kastelenroute in Friesland

KOARNJUM (NL) – In Friesland staan momenteel veel tuinen van historische gebouwen in bloei. Stinzenflora is de verzamelnaam voor de krokussen, sneeuwklokjes, anemonen, adderwortels, aronskelken, narcissen, bostulpen en soortgelijke bloeiende bol-, knol- en wortelstokgewassen rondom stinzen en staten, de Friese benaming voor kastelen. In de 17-de en 18-de eeuw telde Friesland wel 200 adellijke verblijven, zoals Lindenoord in het centrum van Wolvega (1780) en Martenastate (1899) in Koarnjum ten noorden van Leeuwarden dat op de plek van een veel oudere “burcht” verrees.

Huize Lindenoord in Wolvega. Fotografie: Jana Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Op zaterdag 1 april 2017 organiseert de provinciale natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea op het terrein van Martenastate van 10.00 tot 12.00 uur een wandelexcursie waarbij een natuurgids de kleurenpracht van de stinzenflora centraal stelt. Aanmelden kan tot vrijdag 31 maart om 15.00 uur via www.itfryskegea.nl of 0512 – 38 14 48. Deelname voor deze excursie is voor leden van It Fryske Gea op vertoon van de ledenpas € 4,50 en niet-leden betalen € 6,50.

NL Streets Awards

Leukste winkel en winkelstraat van Nederland? Priuw en Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden kunnen winnen met uw stem!

LEEUWARDEN (NL) – Streekproductenverkoopster Hielkje van der Molen maakt met de hulp van lezers kans op de titel ‘Leukste winkel van Nederland 2016’ voor haar zaak Priuw. Dat is Fries voor proef. De delicatessenzaak ligt in de Nieuwe Oosterstraat in de Friese hoofdstad die weer gekozen kan worden tot ‘Leukste winkelstraat van Nederland 2016’.

Momenteel hebben online stemmers Hielkje’s Priuw bovenaan de lijst van winkels gekregen en staat de Nieuwe Oosterstraat op twee bij de winkelstraten. De Zwanestraat-Kromme Elleboog in Groningen heeft de meeste stemmen binnengesleept dankzij allerlei acties.

De altijd goedlachse Hielkje van der Molen in en voor haar winkel in de Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden.

Oproep
De huidige toppositie van Hielkje’s streekwinkel staat niet vast. En de Nieuwe Oosterstraat staat op twee, nog niet op één. Daarom roept de markante winkelier iedereen op naar de website NLstreets Awards, https://awards.nlstreets.nl/, te gaan om daar zijn of haar stem uit te brengen op de Nieuwe Oosterstraat en op De Friese Streekwinkel Priuw in Leeuwarden.

Boot Holland 2017

Tweeduizend bezoekers minder en toch zeer tevreden standhouders

LEEUWARDEN (NL) – Minder bezoekers, maar niet minder goede bezoekers. Dat meldt manager Pieter Fokkema van de watersporttentoonstelling Boot Holland. 35.540 mensen kwamen tussen 10 en 15 februari 2017 naar de show in de Friese hoofdstad. In 2016 bezochten 37.622 watersportliefhebbers en Fryslân-fans de beurs.

Standhouders verrast

Pieter Fokkema stopt met organisatie Boot Holland

LEEUWARDEN (NL) – Terwijl een beveiliger van Ferwerda een Zwitserse bus met bezoekers voor Boot Holland het parkeerterrein bij WTC Expo in Leeuwarden op loodst, schrikken standhouders van het plotse vertrek van beursmanager Pieter Fokkema.


Pieter Fokkema, tien jaar het gezicht van Boot Holland, tien jaar dé concurrent van de droge HISWA.

De watersporttentoonstelling heeft volgend jaar, als de Friese hoofdstad Culturele Hoofdstad van Europa is, een andere roerganger. Pieter Fokkema, 37, kapt ermee. Heibel in de tent? Het hallencomplex krijgt inderdaad een andere eigenaar en directie, er zijn uiteraard wel eens verschillen van mening met het huidige interim-bewind, maar daar zit Fokkema niet direct mee. Hij vindt het na tien jaar organiseren van de Friese botenshow gewoon welletjes. “Ik vind dat ik ruimte moet maken voor nieuw elan. Ik heb de laatste jaren altijd gezegd: na tien jaar stop ik ermee en wil ik voor WTC Expo andere beurzen op poten zetten, nieuwe beursconcepten ontwikkelen. Twee jaar geleden ben ik met de organisatie van Classics NL begonnen, een beurs met klassieke auto’s. In twee jaar tijd groeide die happening 100%: van anderhalve hal naar drie hallen. Er liggen hier veel mogelijkheden. Boot Holland draait naar wens; er komen steeds meer buitenlanders. En toch ben ik van mening dat de show vernieuwing behoeft, door iemand anders geleid moet worden. Om eerlijk te zijn is de beurs voor mij een soort reünie geworden. Dat geeft enerzijds een prettig gevoel, anderzijds denk ik dan dat het tijd is voor een andere frisse aanpak. Ik keer de botenbeurs beslist niet de rug toe en zal desgewenst de nieuwe manager bijstaan. Per slot van rekening wil ik ook graag contact houden met de standhouders, de jachtbouwers en de toeleveranciers. Zij hebben uiteindelijk de show in Leeuwarden op de kaart gezet door hun jarenlange loyale opstelling.”

Klik hier voor een uitgebreide slideshow van Boot Holland 2017.

Meer info:
www.boot-holland.nl
www.leeuwarden2018.info

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief